Kan je de wereld waarin je wilt leven, zelf creëren ?

Ja dat kan !

“What you believe is
what you perceive. And
what you perceive is
what you receive!”
(David Aaron)

Door afstand te nemen van onrustige dwangmatige gedachten, emoties, verlangens en omstandigheden krijgt het leven zijn natuurlijke verloop terug. Met meer plezier in het leven komen plezierige dingen meer vanzelf. Het is dan mogelijk om constant innerlijk stil te zijn, te stoppen met presteren en minder angst te voelen. Je hoeft niet meer zo je best te doen om gelukkig te zijn of aan de verwachtingen van anderen te voldoen. De blokkades die jouw leven lijken vast te zetten, verdwijnen namelijk.

Ik weet uit eigen ervaring hoe snel angst verdwijnt als het glashelder is dat het ego ons terroriseert en niet de feitelijke omstandigheden. We -denken- vaak dat wij terecht bang zijn, maar we zijn vooral bang voor wat we -denken- dat er zal gaan gebeuren. Stoppen met denken reduceert dus angst. Het ego beschermt ons maar is tegelijkertijd vol angst voor schijnbaar onvoorspelbare en onbegrijpelijke situaties. Dat komt doordat we de persoonlijkheid van het ego zelf verzonnen hebben en dus niet echt bestaat !

Niets werkelijks kan bedreigd worden.
Niets onwerkelijks bestaat
Hierin ligt de vrede van G’d
(Cursus in wonderen)

Om onze echte innerlijke basis (rustpunt) te leren kennen moeten we ophouden met de gedachten, verlangens en emoties die het ego ons aanbiedt, serieus te nemen. Het scheiden van de ideeën die uit de innerlijke basis komen van dat wat het ego ons aanbiedt, is de eerste stap naar het zelf creëren van de werkelijkheid waarin we willen leven. Innerlijk bewustzijn van onze basis, biedt ons de kans om vrij te kiezen wat we willen houden en waar we genoeg van hebben. De innerlijke basis kent geen angst en biedt alleen aan wat waar is, authentiek en autonoom:”Dit is iets dat in mijn leven hoort – punt – dus ik ga het realiseren.”
Het sprookje van Sneeuwwitje beschrijft dit geniaal. Lees ook: Leven is meervoud van lef; deel 1

Gaandeweg groeien we zo in innerlijke kracht, rust en autonomie. Dit zal voelen als thuiskomen:”Eindelijk zijn wie en vooral wat we altijd al waren”. Tenslotte creëren we zo ‘van binnen uit’ – in plaats vanuit het ego- echte nieuwe ervaringen die weer nieuwe feiten en omstandigheden aantrekken. Inmiddels hebben we geleerd om die meer neutraal te observeren, het oordeel uit te stellen en open te staan voor een heel nieuw leven dat zich zo wonderbaarlijk ontvouwt. (“Je trekt aan wat je aantrekt”)
Het sprookje van Sneeuwwitje beschrijft ook dit geniaal.

Lees ook: Leven is meervoud van lef; deel 2

Onderstaande lemniscaat geeft een overzicht. Linker deel van de lemniscaat staat voor reflectie en de zoektocht naar een nieuwe verhouding tussen ‘van buiten-naar-binnen’ denken en ‘van binnen-naar-buiten’ denken. (zie de blog Andersom denken) Het rechterdeel staat voor creëren en nieuwe keuzes maken die weer leiden tot nieuwe omstandigheden en een nieuwe kijk op je leven.

Schermafbeelding 2016-07-19 om 00.55.42Vooral voor aspirant-leiders is deze houding van belang en het is pas sinds kort dat een universiteit als MIT ( Massachusetts Institute of Technology) aspirant-leiders doceert over deze levenshouding. Wetenschap is de basis, maar praktische ervaring met het ontwikkelen van innerlijk leiderschap brengt je verder. Daarom richt ik mij altijd en bij iedereen op groei in leiderschap. Innerlijk leiderschap leert ons hoe we vrij kunnen leven in deze roerige tijden en waar we de wijsheid vinden om de moeilijkste omstandigheden te kunnen verdragen. Het leert ons om niet bang te worden of zelfs in paniek te raken dankzij onze mentale discipline. Innerlijk leiderschap zorgt ervoor dat we de “weg van de vele mogelijkheden” blijven wandelen. Dat is handig want we hebben nieuwe ideeën en een andere kijk nodig.