Coachen

 De kracht van het hart”

Het uitgangspunt van mijn coaching is de kracht van het hart. Stel je voor dat je weer de baas bent over jouw leven. Niet meer het slachtoffer van wat er vroeger met je gebeurd is. Geen zorgen meer over morgen.  Dat je kan leven en werken vanuit een innerlijke plek die licht en vrij is en van waaruit je neutraal kan kijken naar de emoties, zorgen en angsten die zich dagelijks opdringen zonder erdoor te worden overwoekerd. Iedereen vindt het leuk om met jou samen te werken. Het lukt je heel goed om mensen te verbinden.

 Het verstand kent enorm veel trucs om je in het “drama van het leven” te zuigen. Ik herinner me een dag waarop ik op mijn knietjes mocht van dankbaarheid voor alle zegeningen die mij ten deel vielen. Toch lag ik die nacht wakker van de zorgen over iemand waar ik van hou. Het ging niet over feiten want er was nog niets gebeurd. Het ging over schijnbare kwetsbaarheden en dingen die mis konden gaan. Iedere keer als het lukte me los te maken van de zorgen viel ik in slaap en kort daarna werd ik weer wakker en ging weer liggen piekeren. Totaal onnodig, zoals later bleek. Al die energie had ik beter aan iets anders kunnen besteden. Het zijn bijna dwangmatige patronen die je uit je kracht halen.  

Als je leeft vanuit je hart gebeurt er een wonder. Het is alsof er boodschappers vooruit gestuurd zijn, die iedereen die je tegenkomt verandert, zachter maakt, goedlachs en open. Als je steeds blijft piekeren gebeurt het eigenlijk ook. Het gevolg is echter totaal anders. Mensen sluiten zich af en vermijden contact met jou. Ze kijken je niet aan. Dat veroorzaakt weer dat je doorgaat met piekeren.  

Tijd voor een andere aanpak?

 

Wat doe ik als coach?

Structureren en gidsen; Het bieden van een veilig tempo en een veilige structuur. Hulp bij het formuleren van jouw vragen. Richting geven. Kracht oproepen om door te gaan. Feedback geven,  etc.

Respect voor Autonomie; Vertrouwen geven. Het stimuleren van eigen onderzoek naar de oorsprong van jouw keuzes, gedachten en gevoelens. Komen ze van binnen uit of zijn ze van het ego? Zelf ontdekken welke storende invloed gedachten en gevoelens hebben op het leren kennen van de innerlijke basis . Leren zelf te groeien in innerlijke kracht door: “Leren denken met je hart”

Emotionele Ondersteuning; Met aandacht beschikbaar zijn. Helpen bij het herkennen van het verschil tussen emotie en voelen;  Volgen van de ups en downs. Soms contact opnemen als dat nodig is.

Informatie en Uitleg geven; hoe werkt leven in het NU? Hoe herken je dat je aan het denken bent. Wat doe je als je niet denkt? Hoe werkt kijken met het Hart? Wat is het niet-persoonlijke leven? Wat is pure intelligentie en wat is puur voelen? Etc, etc…

Leiderschap

Proces- en zijnsgerichte vaardigheden vormen steeds meer het leiderschap van nu : een diepere visie op wat werkt voor het team en wat niet,  ruimte geven, vertrouwen wekken, inspireren, verbinden en in wijsheid aanwezig zijn. Eigenlijk zijn dit geen vaardigheden. Het is eerder een levenshouding met een open geest en een open hart. Deze levenshouding staat haaks op de manier van denken en voelen die we ooit op school geleerd hebben, waarin het probleemoplossend vermogen centraal stond. Het succes als leider hing af van uitstraling, persoonlijke kwaliteiten en een ambitieuze focus op resultaten.  Tegenwoordig ontdekken we steeds meer dat leiderschap niet gemaakt wordt door kwaliteiten, maar door karakter. Het karakter is succesvol, als het in staat is mensen bij elkaar te brengen en ze te verbinden aan een gemeenschappelijk doel of ideaal.

Jouw levenshouding bepaalt de omstandigheden waarin je leeft en niet andersom. Dit is het uitgangspunt voor creatief  leiderschap. Jonge leiders weten dat denken, emotionaliteit, dromen en oordelen niet de kern van de zaak zijn. Het is voor hen de kunst om zich volledig te focussen op hun (neutrale) aanwezigheid. 

“Je trekt aan wat je aantrekt”

Gedachten, gevoelens en passie kunnen zowel – voor je – als tegen je – werken, afhankelijk van hun intentie en hun oorsprong. Kortom, ze creëren de wereld waarin je leeft.  Tijdens mijn begeleiding onderzoeken we de ervaringen die je nu opdoet in je leven. We maken daarbij bewust gebruik van jouw ‘innerlijke waarnemer’. Je leert dan iedere ervaring te (her)scheppen. Ik noem dit ‘andersom’ denken, omdat innerlijk gericht denken van binnen naar buiten gaat en uiterlijk gericht denken van buiten af regelrecht binnen komt. Uiteindelijk is het de bedoeling om beide denkwijzen tegelijkertijd te gebruiken. Dit noem ik de “dubbelinterpretatie”. Lees meer hierover in de artikelen Individuatie en Vervreemding op deze website. (Graves noemt het second tier thinking en Scharmer heeft het over presencing. )

Andersom denken ?   Leuk, maar hoe dan… (lees meer…. in het artikel ‘Andersom’ denken)