Atelier ’t Pakhuys

Dark night of the soul

Introductie website

images-3

“Waarom schrijf je niet eens op wat je mij nu zit te vertellen. Ik denk dat er mensen zijn die daar wat aan hebben”: zei een vriend niet zo lang geleden tegen mij. Ik vertelde dat ik een crisis achter de rug had en ik probeerde uit te leggen wat een ‘Dark night of the soul’ is. Eckhart Tolle beschrijft het wel mooi. Zie zijn blog: Dark night of the soul 

Zo’n fundamentele innerlijke verandering eist veel vertrouwen en overgave. Ik stapte in een wereld zonder richting, zonder toekomstbeelden en zonder aangelegde paden. Uiteindelijk hoopte ik eruit te komen als iemand die midden in het dagelijkse leven staat én tegelijkertijd niet meer van dat leven is. Mijn overtuigingen en wensen voor mijn leven en mijn carrière hebben hun waarde verloren. Daardoor pas ik niet echt meer in het dagelijkse leven dat we allemaal kennen en tegelijkertijd heb ik nog nooit zo intens meegedaan.

Er is iets nieuws bij gekomen. Een nieuw fundament dat los staat van dagelijkse beslommeringen. Ik ben iemand geworden die zich meer uit het lood laat slaan door het gemis van Liefde dan door financiële zorgen. Mijn angst voor verlies vermindert en er komt levenskracht en wijsheid voor in de plaats. Misschien ben ik nu wel vrijer dan ooit. Ik ben gewend geraakt aan een leven dat niet te plannen is; zonder zekerheid. De schijnzekerheid van onze ‘bizarre’ systemen heb ik niet meer nodig. Ik ben zelf het voorbeeld dat mijn wereld niet is vergaan toen ik niet meer kon meedoen met die on-zin.

Als je niet meer gelooft dat alles in ‘orde’ moet zijn vóórdat je gelukkig kan zijn, ben je niet meer bang voor imperfectie. Kwetsbaarheid en schaamte zijn niet hetzelfde als zwakte. Integendeel, de enige weg naar autonomie is leven vanuit de kracht van je ‘ware’ zelf en kwetsbaarheid is daar een essentieel onderdeel van. Voluit leven in kwetsbaarheid is de grootste kracht die er is. Authenticiteit zonder kwetsbaarheid bestaat niet ! 

Deze website wil ik gebruiken om mijn ervaringen op te schrijven en om nieuwe inzichten aan te bieden die nuttig kunnen zijn.

Atelier ’t Pakhuys

Atelier ’t Pakhuys

Eén van de gevolgen van mijn persoonlijke ontwikkeling is dat we onder ons huis een parkeergarage heb omgebouwd tot twee conferentiezalen. Dat is het atelier ’t Pakhuys geworden in Zutphen. Zie de website: atelier ’t Pakhuys

Het idee achter deze ruimte is de behoefte aan een plek waar het ‘heilige’ veilig is en waar zaken-die-er-toe-doen aan de orde gesteld kunnen worden.

Steeds meer mensen komen ongewild of geforceerd in een diepgaande verandering terecht. Omdat er iets schokkends gebeurt of omdat het ‘oude’ gewoon is uitgewerkt. Het is mijn grote wens dat het atelier ’t Pakhuys een vrije ruimte wordt waar je je thuis kan voelen. Op Facebook kan je volgen wat er allemaal gebeurt. Zie de pagina Atelier ’t Pakhuys

Als we zeggen dat Atelier ’t Pakhuys een ‘vrije’ ruimte is, dan bedoelen we dat het een ruimte is voor alles dat voedend is voor de ziel. We hopen dat iedere deelnemer aan een optreden, cursus of evenement steeds weer die magische werking zal ervaren.

Even weg uit de dagelijkse beslommeringen en meegenomen worden in een andere wereld. Zo bieden imaginatie en schoonheid een opening naar die onkenbare bron.  Even vrij zijn van de angst voor verlies of afwijzing. In een vrije ruimte ontbreken de mentale modellen, overtuigingen of waarden, die wat je ervaart ‘goed of fout’ maken. Er is nog even geen oordeel.

Het verhaal van de man in de wolken is een prachtige vertelling, die hier iets mee lijkt te hebben ……